Необхоими продукти:
първа част:
- 100 грама бяло брашно
- 50 грама активен квас
- 100 милилитра изворна вода
втора част:
- 3 яйца
- 100 грама кисело мляко
- 20 грама краве масло Дестан
- 300 грама бяло брашно
за плънката:
- краве сирене Дестан
за отгоре:
- 1 яйце
- сурово сусамово семе
Начин на приготвяне:
Пресейте бялото брашно в купа.
Направете кладенче в средата и в него сложете водата и кваса.
Разбъркайте с лъжица и покрийте със стреч фолио.
Оставете да втаса. Трябва да увеличи обема си два пъти.
След това прехвърлете сместа в планетарен миксер и добавете останалите съставки от втора част.
Брашното го добавяйте на части, а при нужда добавете още.
Месенето трябва да е продължително. Имайте го впредвид, ако ще месите на ръка.
Моят миксер меси около 15 минути. Получи се меко и седефено тесто.
Прехвърлете го на кухненският плот и оставете да си „почине“ за половин час.
След това разтегнете и отново оставете за половин час. Повторете тази процедура три пъти.
Прехвърлете тестото в стъклена купа и оставете да втаса докато увеличи обема си три пъти.
Разделете тестото на две топки.
Всяка топка разточете на правоъгълник.
Поръсете с натрошено краве сирене и навийте на руло.
Разрежете рулото на парчета, под наклон.
Подредете парчетата в тавичка с диаметър 20 сантиметра.
От посочените продукти излизат две питки.
Поставете формите с питките в найлонови торбички и оставете да втасат докато увеличат обема си 2 – 3 пъти.
Разбийте яйцето и намажете питките с помощта на четка.
Поръсете със сурово сусамово семе.
Печете на средно ниво в предварително загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор за около 45 минути.
След изпичане извадете питките от фурната и ги покрийте с хавлиени кърпи, за да изстинат.
Приятен апетит!
Оиргинална рецепта от: Gabriela Tsulin